Oskari Iivarinen / Blogi / Onko ministeriöissä oltu vuoteen hereillä?

Onko ministeriöissä oltu vuoteen hereillä?

Julkaistu:

Mediassa on parina viime päivänä ollut esillä juttuja, joiden mukaan oikeusministeriössä on suunniteltu kuntavaalien siirtämistä. Kuntavaalithan ovat siis huhtikuussa; varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 18.4. ja ennakkoon saa äänestää 7. – 13.4. välisenä aikana.

Korona on ollut seuranamme nyt hiukan yli vuoden ajan. Olemme saaneet seurata hallituksen ja viranomaisten tragikoomista performanssia rajoitustoimien kanssa lähtien valmiuslaista ja viime kesän maskisotkusta. Kysymys kuuluukin nyt: tulivatko nämä vaalit yllätyksenä? Tietääkseni kuntavaalit pidetään orjallisesti aikataulun mukaan joka 4. vuosi. Jatkokysymys: kun tiedettiin, että vaalit on tulossa, eikö minkäänlaisia valmiussuunnitelmia koronan varalta tehty?

Viranomaisilla on ollut vuosi aikaa valmistella kuntavaaleja myös sillä varauksella, että koronatilanne pitkittyy. Ymmärrän, että 2020 alkukeväästä kaikilla oli optimistinen ajatus siitä, että parissa kuukaudessahan tämä kaikki on ohi ja pääsemme jatkamaan normaalielämää. Viimeistään kesällä olisi kuitenkin pitänyt ymmärtää, että meillä ei ole tietä ulos pandemiasta ennen rokotetta. Ja rokotteitahan povattiin alussa tulevan vasta vuonna 2022, jos silloinkaan. Tuolloin olisi kannattanut jo hoksata, että hei, vaalithan joudutaan joka tapauksessa järjestämään jonkinlaisissa poikkeusoloissa.

Ymmärrän vaaleihin liittyvän terveysturvallisuushuolen. Ymmärrän huolen siitä, että riskiryhmäläiset eivät pääse äänestämään. Jos mitään turvaavia toimenpiteitä äänestyspaikoilla ei tehdä, korona voi siellä tarttua.

Viimeistään nyt pitäisi ryhtyä tuumasta toimeen:

  1. Äänestyspaikkojen ilmanvaihdosta huolehditaan perusteellisesti. Tarvittaessa pyydetään asiantuntija-apua. Meillä on Suomessa hyviä asiantuntijoita.
  2. Kaikilla vaalihuoneistossa oleskelevilta / sinne tulevilta vaaditaan maskin käyttöä. Maski annetaan tarvittaessa ovelta.
  3. Huoneistossa asioi kerrallaan vain pieni määrä ihmisiä, mielellään vain muutama ihminen kerrallaan.
  4. Vaalivirkailijat suojautuvat maskein ja pleksein.
  5. Käsidesiä käytetään kaikkien sellaisten vaiheiden jälkeen, missä vaaditaan pintojen tai esineiden koskettelua.
  6. Kynät desinfioidaan säännöllisesti.
  7. Turvaväli äänestäjien välillä on aina vähintään kaksi metriä.

Nämä toimenpiteet ovat vain esimerkkejä, eikä lista ole kaiken kattava. Tärkeintä on, että ihmiset pääsevät äänestämään turvallisesti. Kyse on vain tahdosta ja jonkin verran rahastakin, mutta pystymme kyllä siihen. JOS nyt kuitenkin vaaleja päädytään siirtämään, niitä tulee siirtää mahdollisimman vähän, esimerkiksi kaksi viikkoa eteenpäin ja ennakkoäänestystä pitää jatkaa kahdella viikolla. Tai sitten siirrämme vaalit esimerkiksi toukokuun loppuun, jolloin on tarpeeksi lämmintä äänestää ulkona.

Oli miten oli, annetaan demokratian toimia, mutta turvallisesti. Ratkaisuja on, kunhan niitä vain halutaan löytää.

Lisää julkaisuja

28.1.2022

Aluevaalit, ohi! Mitä seuraavaksi, eduskuntavaalit?

Viime sunnuntaina käytiin Suomen historian ensimmäiset aluevaalit. Olin tietenkin itsekin ehdolla, ja kokoomusjoukkue sai hienon vaalivoiton useammalla hyvinvointialueella ympäri Suomen.

19.1.2022

Alueellinen tasa-arvo sotepalveluissa

Vastaukseni alueellista tasa-arvoa ja sote-palvelujen tulevaa saatavuutta koskevaan kysymykseen.

16.1.2022

Tartuntatautien torjunta on syytä ottaa vakavasti

Olen kannattanut innovatiivisempaa koronantorjuntaa jo alkuvuodesta 2020 lähtien. Virus leviää hengitysilmassa, joten esim. hengitysilman puhtauteen olisi ollut syytä kiinnittää huomiota