Oskari Iivarinen / Blogi / Aluevaalit, ohi! Mitä seuraavaksi, eduskuntavaalit?

Aluevaalit, ohi! Mitä seuraavaksi, eduskuntavaalit?

Julkaistu:

Viime sunnuntaina käytiin Suomen historian ensimmäiset aluevaalit. Olin tietenkin itsekin ehdolla, ja kokoomusjoukkue sai hienon vaalivoiton useammalla hyvinvointialueella ympäri Suomen. Oma äänimääräni (334) ei tällä kertaa Vantaa-Kerava-alueella riittänyt varsinaiseen valtuustopaikkaan. 12 äänestä se jäi lopulta vain kiinni.

Ääntenlaskuvaiheessa oli jännittävää seurata oman äänimäärän kehittymistä Ylen tulospalvelussa – välillä näytti siltäkin, että olisin menossa hyvää vauhtia läpi, mutta illan edetessä moni kovempi tekijä kiilasi kuitenkin ohi. Ei siinä mitään, kansa on puhunut ja pulinat pois. Kokoomus sai läpi monta soten substanssiosaajaa aluevaltuustoon, ja heidän johdollaan on lupa odottaa hyvin rakennettua ja laadukkaasti johdettavaa hyvinvointialuetta. Ensimmäisenä varavaltuutettuna pääsen todennäköisesti usein myös itse mukaan valtuuston kokouksiin ja vähintäänkin mukaan lautakuntiin, joita tulee useita meidänkin hyvinvointialueellemme.

Tietenkin ”rannalle jääminen” aina hieman harmittaa, varsinkin jos sattuu olemaan kilpailuhenkinen, kuten minä. Olen silti aidosti iloinen läpi päässeiden puolesta – tiedän, että moni heistä teki kovaa kampanjatyötä. Toki teen vielä omat analyysini siitä, mitä olisin voinut kenties tehdä toisin vaalikampanjan aikana. Näissä vaaleissa näytti siltä, että kaksi ryhmää vei voiton: sote-alan ammattilaiset ja kokeneet poliitikot. Minähän olen diplomi-insinööri ja data-analyytikko, enkä oikeastaan millään tavalla tekemissä soten kanssa työkseni. Tietynlainen analyyttisyys ja datavetoinen ajattelu olivat ja ovat minun valttikorttejani, jotka eivät nyt näyttäneet tällä kertaa kantavan. Moni kolmekymppinen mies jäi kotiin – omaa ikäluokkaani ja usein äänestäjäkuntaanikin.

Miten tästä eteenpäin? No tietenkin työ Vantaan kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa jatkuu entiseen tapaan. Kaupunkiympäristölautakunnan alaiset asiat ovat ammatillisessakin mielessä erityisen lähellä sydäntäni. Jään mielenkiinnolla odottelemaan, millaisia luottamustehtäviä hyvinvointialueen puolelta tulee tarjolle. Noin muuten elämässä alan virittelemään väitöskirjaprojektia ja varaan jatkossa entistä enemmän aikaa itselleni ja omalle hyvinvoinnilleni.

Vantaalla kokoomus on jo alustavasti tunnustellut ehdokkaita ensi vuoden eduskuntavaaleihin. Tässä vaiheessa halukkaat ovat vielä ns. ehdokasehdokkaita, eli jos halukkaita on enemmän kuin mitä listalle mahtuu, päädytään jossain vaiheessa jäsenäänestykseen – siellä päätetään listan lopulliset ehdokkaat. Mutta pääpointti lienee tämä: kyllä, olen halukas osallistumaan eduskuntavaaleihin, mikäli sellainen mahdollisuus minulle suodaan! Ei palo yhteiskunnallisiin asioihin ole kadonnut parissa päivässä minnekään.

Eduskunnassa ajaisin erityisesti itselleni tärkeitä teemoja: kohtuullista veropolitiikkaa, autoilijaystävällistä liikennepolitiikkaa (ilmastotoimia unohtamatta!) ja realistista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomi Natoon ja sisäinen turvallisuus kuntoon!

Lisää julkaisuja

19.1.2022

Alueellinen tasa-arvo sotepalveluissa

Vastaukseni alueellista tasa-arvoa ja sote-palvelujen tulevaa saatavuutta koskevaan kysymykseen.

16.1.2022

Tartuntatautien torjunta on syytä ottaa vakavasti

Olen kannattanut innovatiivisempaa koronantorjuntaa jo alkuvuodesta 2020 lähtien. Virus leviää hengitysilmassa, joten esim. hengitysilman puhtauteen olisi ollut syytä kiinnittää huomiota

29.12.2021

Tervetuloa seuraamaan vaalistriimejä

Koska vaalit lähenevät ja kerrottavaa on suhteellisen paljon joka viikko – enkä jaksa aina kaikesta kirjoitella – ajattelin aloittaa lyhyen